Harold’s Whiskyhoek

Waarom we doen wat we doen

Welkom bij Harold’s whiskyhoek in de Pompier!
Harold en Pike hebben elkaar leren kennen via Marjolein (Harold’s vriendin) bij Loef&Lij, waar zij de wijnevenementen doet. Al snel ging het gesprek over whisky en is daar het idee ontstaan om een nieuwe, uitdagende whiskykaart te maken.

Dus we zijn met veel enthousiasme aan de taak begonnen, het idee om niet de gangbare maar juist de minder bekende whisky’s op de kaart te hebben heeft onder andere geresulteerd in een kaart met whisky’s van over de gehele wereld en de op = op. Deze laatste zijn whisky’s waarvan maar 1 vat is gebotteld door een externe partij (Independent Bottlers) dan de distillery.

Harold heeft deze whisky kaart met veel zorg, aandacht en liefde samengesteld, door en voor liefhebbers dus! Scroll er lekker doorheen en kies een mooie whisky, we hopen dat je hier veel lekkers mag ontdekken.

Tijdens zijn zoektocht hoorde Harold ook over Koen’s (Whisky Woerden) wens om proeverijen te houden en Koen zelf was erg enthousiast over de kaart, dus heeft Koen de kaart mogen openen met een mooie proeverij. Mocht jij interesse in een proeverij hebben, neem dan eens contact op met Koen.

Ga snel naar: Alle whisky’s | Schots | Independent bottlers, op = op | Rondje om de wereld | Net even wat anders | Whisky flights

Schotse Whisky’s

Iedereen kent ze wel, die geturfde of rokerige Schotse whisky’s, uiteraard staan die bij ons ook op de kaart. Maar er is veel meer te ontdekken in Schotland. Zo zijn er 6 aangewezen whisky regio’s met ieder zijn eigen smaakprofiel. Wij hebben uit elke regio een whisky uitgekozen, welk profiel vind jij lekker?

Lowlands:

Kingsbarns – Balcomie  7,5

Kingsbarns is de naam waaronder de Kingsbarns Distillery, die in november 2014 zijn deuren opende, single malt-whisky uitbrengt. Deze jonge distilleerderij werkt volgens traditionele methoden en met grondstoffen uit de omgeving met als doel een fruitige, florale Lowland-malt. Deze whisky creëert men op basis van een lokale gerstsoort en wordt volledig gerijpt op ex-Oloroso sherry butts van Amerikaans eiken, deze combinatie zorgt voor een mooie diepte in de whisky.

 

46% Smaakprofiel: Rood fruit, bloemig, cacao, zacht.  

Highlands:

Oban 14 yo 10,-

De Oban 14 is al jaren het boegbeeld van het merk. Deze Highland distillery staat op een unieke locatie gevestigd in het Schotse plaatsje Oban. De distilleerderij bevindt zich onder een steile klif en vanaf deze klif heb je uitzicht op een prachtige baai. Oban staat bekend om z’n wonderschone omgeving en z’n uitstekende single malt whisky. De huisstijl van het merk is rijk aan zoetigheden en opvallend droge toetsen met hieromheen een delicate rokerigheid. Oban 14 is dé ideale kennismaking met het merk en was de hardloper én de enige overgeblevene whisky van de vorige kaart.


43% Smaakprofiel: Citrusfruit, kruiden, delicate rook, vol. 

Islay:

Smokehead 7,-

Een eigentijdse, spannende whisky van de Ardbeg distillery, welke vooral de avontuurlijke whiskydrinker zal aanspreken. Het is een zware peated Islay single malt van zeer hoge kwaliteit die met een knaller binnenkomt. Geruchten gaan dat ene Miley hier een liedje over schreef 😉  


43% Smaakprofiel: Citrusfruit, kruiden, turf, zoetigheid. 

Islands:

Ledaig 10 yo 9,5

Ledaig wordt geproduceerd door de enige distilleerderij van het eiland Mull, de Tobermory Distillery, die ook de wereldberoemde Tobermory Single Malt in haar assortiment heeft. Ledaig 10 rijpt voor de volle 10 jaar in eikenhouten vaten van superieure kwaliteit. Deze vaten liggen in oude kelders waar geen enkele invloed van buitenaf kan plaatsvinden. De Lochan bron hoog in de bergen zorgt voor bijzonder aromatisch water. Dit samen met het gemoute gerst dat speciaal met turf gedroogd is en het alcoholpercentage van 46.3% zorgt voor een rokerige, heel geslaagde peated single malt whisky. 

Met deze whisky worden de gure dagen een stuk aangenamer.


46,4 % Smaakprofiel: Zilt, rook, kruiden, zoetigheid.

Speyside:

Glenfarclas 15 yo 8,-

Deze lang gerijpte single malt whisky is er een die al tijden tot het vaste aanbod van deze familiedistilleerderij behoort. De Glenfarclas 15 bottelen ze steevast met 46% alcohol en naar eigen zeggen doen ze dit zo omdat dit alcoholpercentage door de eerdere generaties van de Grant familie gekozen is als de ideale drinksterkte voor deze whisky.
Glenfarclas 15 years rijpt op sherryvaten en dit proef je absoluut terug, de associatie met Haribo horen we vaak.


46% Smaakprofiel: Gedroogd rood fruit, hout, zachte rook, vol.  

Campbeltown:

Glen Scotia Victoriana 11,-

In de roemruchtige victoriaanse tijd was de whisky regio Campbeltown hét centrum van de whisky industrie in ScGlen Scotia, opgericht in 1832, is één van de drie nog actieve distilleerderijen van Campbeltown. Het is tevens één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Het vakmanschap en de liefde voor het levenswater is dan ook nog steeds waarneembaar bij Glen Scotia. Elk vat wordt nog geselecteerd en gekeurd door de Master Blender, John Peterson, om zijn unieke karakter en uitzonderlijke rijpheid. Het resultaat van de finish in diep gebrande eikenvaten is een uitzonderlijk soepele single malt whisky. 


54,2% Smaakprofiel: Rood fruit, tropisch fruit, kruidig, hout.  

Independent Bottlers (op=op)

Op=op? Ja! We leggen je het even uit. De schotse whisky’s hierboven zitten standaard in het aanbod van de destilleerderijen. Ieder jaar komt er een nieuwe Ledaig 10 uit. Maar er zijn ook Independent Bottlers, dit zijn partijen die vaten opkopen van destilleerderijen om ze zelf te bottelen en verkopen. Deze vaten worden geselecteerd op hun uitzonderlijke smaak en geur en wijken dus af van de standaard bottelingen van de destilleerderijen. Omdat het elke keer om een enkel vat gaat, raken de whisky’s op een gegeven moment op. Voor ons een leuke uitdaging om iedere keer een mooie nieuwe whisky voor op de kaart te vinden, we hebben dus een wisselkaart.

Momenteel hebben wij uit iedere schotse regio een botteling op de kaart staan.

Lowlands:

Cadenhead – Auchentoshan 11 yo 10,50

De Auchentoshan Distillery, bekend om z’n drievoudige distillatieproces, heeft een eigen lijn van standaardbottelingen. Maar het blijft interessant om ook de onafhankelijke bottelingen in de gaten te houden, zoals deze 11 jaar oude single cask van Cadenhead. Deze Auchentoshan is gedistilleerd in 2009 en heeft gerijpt in bourbon vaten. Deze zijn gebotteld in 2021 op 46%, en brengen een mooie fruitige en levendige whisky in je glas.


46% Smaakprofiel: Tropisch fruit, kruidig, zoetigheid. 

Highlands:

Claxton’s – Ardmore 11 yo – 2009 11,-

Sinds enkele jaren worden de bottelingen van onafhankelijke bottelaar Claxton’s Whisky in Nederland aangeboden. In het begin zéér minimaal, maar in het najaar van 2020 werd daar een nieuwe reeks aan toegevoegd, onder de naam ‘Explorations Series’. 
Standaard bottelt Claxton’s z’n releases in de Exploration-serie op 50% sterkte, dus ook deze Ardmore single maltwhisky. De licht-rokerige Highlander rijpte 11 jaar op een wijnvat dat geschaafd werd en opnieuw gebrand en werd speciaal uitgebracht voor de Nederlandse markt. 


50% Smaakprofiel: Kruiden, lichte en zoete turf, chocolade, lange en rijke afdronk. 

Islay:

The Ultimate – Bunnahabhain 13 yo – 2008 10,50

Deze whisky wordt gebotteld door de Nederlandse onafhankelijke bottelaar The Ultimate (Slijterij Van Wees). Deze Bunnahabhain is gedistilleerd op 12 maart 2008 en heeft gerijpt in first fill sherry hogshead 1164. Deze is gebotteld op 23 juni 2021 op 46%,  als een gelimiteerde single cask release van 369 flessen. Het leuke van deze Islay whisky is dat dit een NIET-geturfde whisky is! 


46% Smaakprofiel: Aards, rood fruit, kruidig, complex. 

Islands:

The Ultimate – Whitlaw 7 yo – 2014 7,50

Na een drietal bottelingen in 2014 duurde het even voor Van Wees weer een Whitlaw bottelde. Nu is er dan eindelijk een zustervat gebotteld, waarbij de whisky inmiddels twee jaar ouder is geworden. De whisky werd gedistilleerd op 24 september 2014 en rijpte zeven jaar op een dechar/rechar butt met nummer #426. Botteling vond plaats in maart 2022.  
Whitlaw is een synoniem voor Highland Park, een van de grotere spelers op de whiskymarkt. Dat profiel proef je ook terug.  


46% Smaakprofiel: Citrusfruit, zoetigheid, kruidig, lichte zoete turf,. 

Speyside:

Berry Bros & Rudd – Glen Moray 12 yo – 2008  10,50

Prachtige single cask single malt van de Glen Moray Distillery, onafhankelijk gebotteld door de fijne mensen van Berry Bros. & Rudd. Gedistilleerd in 2008, heeft 12 jaar gerijpt, alvorens te zijn gebotteld in 2021, met een opbrengst van 892 flessen. 

Zin in een fruitige, op een bourbonvat gerijpte Speyside single malt whisky? Dan is deze botteling wat voor jou!  


46% Smaakprofiel: Geel fruit, zoetigheid en eiken.  

Campbeltown:

Roger’s Whisky Company –  Hidden Treasures – Campbeltown Blended 6 yo 11,50

Onder de naam ‘Roger’s Hidden Treasures’ brengt de Rotterdamse Roger’s Whisky Company, blended malt-bottelingen uit. Dit is de Campbeltown Blended Malt 2015. Volgens de geruchten is het een Glen Scotia single malt whisky met een paar druppels malt uit een andere bekende Campbeltown distillery. Je mag 2x raden van welke distillery de ‘teaspoon’ komt. 😉

Uit dit vat zijn 364 flessen gebotteld, een zeer beperkte oplage dus. Het alcoholpercentage is teruggebracht naar 54% wat de drinkbaarheid ten goede komt. Echter zal deze whisky het waarderen als het wat tijd in het glas krijgt om al zijn aroma’s los te laten.  


54% Smaakprofiel: Citrusfruit, noten, chocola, complex. 

Rondje om de wereld

Tegenwoordig wordt er ook op grote schaal buiten Schotland whisky gemaakt. Naast Ierland is Japan een van de bekendste. Gelukkig maken ze tegenwoordig steeds meer hun whisky zelf. Vroeger werd de whisky namelijk uit Schotland gehaald om in Japen te rijpen. In Nederland worden er ook mooie whisky’s gemaakt, Cley is een mooi voorbeeld. Maar wist je al dat er in Kamerik gestart is met het maken van whisky? Wij hebben de eerste flessen al gereserveerd!

Nederland:

Cley Single Malt 8,-

De Cley Distillery, op de Kleiweg in Rotterdam, maakt zowel whisky als gin op basis van de in de 17e-eeuw ontwikkelde Nederlandse stooktraditie. Daarbij gebruikt Cley uitsluitend biologische grondstoffen uit de regio. Distillateur Paul den Dulk weet met zijn ruime ervaring in de wereld van smaken, de producten een eigen karakter te geven. 

Deze op basis van lokaal ingekochte gerstemout gemaakte whisky is driemaal gedistilleerd, gerijpt op bourbonvaten en gefinisht op quartercasks van toasted nieuw Amerikaans eiken. 

Paul en en zijn vrouw bieden ook de mogelijkheid om zelf kleine vaatjes van ze te kopen, erg leuk om het proces van finishes van dichtbij mee te maken. De kans dat er hier ooit een van op de kaart komt is zéér aanwezig. 🙂


40% Smaakprofiel: Citrusfruit, geel fruit, zoetigheid, noten.  

Ierland:

Redbreast 12 yo 7,50

Deze 12 jaar oude whisky laat je op de best mogelijke manier kennismaken met de huisstijl van Redbreast whiskey. Dit is een Pot Still whiskey, wat een échte Ierse whiskeystijl is waarvoor men een mix van zowel gemoute als ongemoute gerst in het productieproces gebruikt. Uiteraard volgde een drievoudige distillatie, wat ook typisch Iers is, met daaropvolgend een minstens 12 jaar durende rijpingsperiode in een mix van ex-bourbon- en sherryvaten. Redbreast 12 years bevat 40% alcohol. 

Volgens de Ieren zijn zij dé uitvinders van Whiskey. De gierige schotten maakten een goedkoop, slecht aftreksel door maar 2 keer te destilleren én door de ‘e’ te verwijderen. Minder letters, minder kosten 😉


40% Smaakprofiel: Rood fruit, kruiden, eiken, complex. 

Zweden:

Mackmyra Stjärnrök 8,50

In Zweden staat een van de modernste distilleerderijen ter wereld, inclusief gravity still,  en daar maken ze me toch lekker spul! Ieder seizoen brengen ze een special uit en in 2021 was het deze Stjärnrök. 

De whisky wordt gemaakt volgens hun handgemaakte rokerige recepten, waarbij ze ook lokale jeneverbesstruiken gebruiken om hun gerst te roken. Deze rijpen ze in oloroso, ex-bourbon en Amerikaanse eiken vaten om zijn body, zijn complexiteit en zijn zachte zoetheid te ontwikkelen. 

Deze whisky hebben ze samengesteld door 20 van hun recepten te combineren, wat een vakwerk!


46,1% Smaakprofiel: Rood fruit, kruidig, hout, chocolade, lichte rook. 

Finland:

Kyro Malt&Rye 9,-

De Kyrö Single Malt Rye Whisky is de eerste gerijpte whisky van deze distilleerderij. De Kyrö Single Malt Rye Whisky is gemaakt van 100 % Finse rogge en wordt eerst drie jaar gerijpt op Amerikaans eiken vaten en daarna nog enige tijd op ex-Bourbon en Marsala wijnvaten. Deze whisky heeft in 2020 een gouden medaile gewonnen bij het IWSC.

Kyro is een leuke en eigenwijze distillery, ze zijn je volgje op de socials meer dan waard 🙂   


48% Smaakprofiel: Rogge, gedroogd fruit, mokka, kruidig. 

Frankrijk:

Armorik 6 yo – single cask 8047 7,50

Armorik Single Malt wordt geproduceerd door de Warenghem Distillerie, gelegen in Lannionin in Bretagne. De distilleerderij werd in 1900 opgericht. Na jaren van ervaring met het distilleren van vooral fruit en likeuren, besloot men in 1983 de overstap te maken naar het distilleren van whisky. 1987 Zag de geboorte van de eerste Bretonse whisky, een blend genaamd WB – Whisky Breton (25% malt en 75% grain). Een nog belangrijker stap was de introductie in 1998 van Armorik, de eerste Bretonse single malt. 

Voor de rijping gebruikt men zowel bourbon als nieuwe en refill vaten van Bretons eikenhout. Deze whisky heeft 6 jaar lang gerijpt in Vinho STR vaten. STR staat voor voor : Shaving/Toasting/Re-charring. Hierdoor heeft het wijnvat een tweede leven gekregen en geeft het veel smaak af aan de fruitige spirit. Dit is een geweldige combinatie met de al fruitige tonen van de Portugese wijn. 

Tijdens de laatste proefolympics werd deze whisky boven vele Schotse whisky’s verkozen; aanrader dus.


51,5% Smaakprofiel: Geel fruit, kruidig, mokka.  

Israël:

Milk&Honey Apex 2017 – Cognac finish 12,50

Sinds 2014 wordt er whisky gemaakt in Israel, Tel-Aviv. Door de hoge temperaturen en vochtigheid van het Israëlische klimaat gedurende het grootste deel van het jaar, rijpt de whisky erg snel. Een 3 jaar jonge whisky uit Israël kan zich qua smaak vergelijken met een 12 jarige uit schotland.  

Milk & Honey APEX Cognac Cask betreft een small batch single malt whisky die samengesteld wordt uit distillaten die op diverse vatsoorten hebben gerijpt. De basis bestaat uit whisky gerijpt op ex-bourbon- en wijnvaten, waarna dit een gezamenlijke narijping op ex-cognacvaten ondergaat. Milk & Honey APEX Cognac Cask bevat 59,4% alcohol.

Heb je zin in een stevige en complexe whisky? Laat je dan verassen door deze smaakbom!


59,4% Smaakprofiel: Tropisch fruit, kruidig, cacao, complex.

India:

Amrut Kadhambam 11,-

De Kadhambam! de naam is net zo indrukwekkend als de inhoud, is een whisky uit de Indische stad Bangalore. De betekenis van Kadhambam betekent ‘mix of combinatie’ in het Tamils, een taal die wordt gesproken in delen van India en Sri Lanka. Deze exotische whisky heeft deze naam gekregen omdat hij is gerijpt op 3 verschillende vaten.
De normale Amrut wordt samen met de Peated versie van Amrut in een oud Oloroso cask gedaan, na een aantal maanden wordt hij verplaatst naar brandy casks en als laatste gaat het in een rum cask. Deze rum en brandy worden allebei door Amrut zelf geproduceerd. 

Deze Bollywoo… eh, Tripplewood whisky is een feestje in je glas!


50% Smaakprofiel: Tropisch fruit, kruidig, romig, kokos, complex.

Taiwan:

Kavalan Single Malt 8,-

Kavalan is de nummer één whiskyproducent van Taiwan. Kavalan ontleent zijn naam aan een oude stam uit de provincie Yilan, in het noordoosten van Taiwan, waar ook de distilleerderij zich bevindt. Het zuivere water en de frisse lucht maken dit deel van het subtropische eiland Taiwan tot de ideale omgeving voor de productie van whisky. De distilleerderij is bekroond met meer dan 270 gouden awards, 8x de wereld whisky winnaar van het jaar en 4x de Spirits Producers of the Year. 

Zo zie je maar, er komt zeker goed spul uit Taiwan!


40% Smaakprofiel: Tropisch fruit, citrusfruit, chocolade, hout.

Zuid-Afrika :

Bains Single Grain 5,-

Uitgebracht in 2009 kan deze whisky van de James Sedgwick distilleerderij omschreven worden als een pionier, het is namelijk de eerste Zuid-Afrikaanse graanwhisky. Bain’s Cape Mountain South African Single Grain Whisky rijpte drie jaar in bourbonvaten voordat hij nog eens twee jaar in first-fill bourbonvaten doorbracht, dit zorgt voor de mooie zoetheid in de whisky. Deze fles zou bij iedere whiskydrinker in de kast moeten staan. Als mensen bij mij willen kennismaken met whisky wordt deze geschonken. 

Bain’s werd zelfs uitgeroepen tot beste graanwhisky bij de World Whisky Awards in 2013. 


40% Smaakprofiel: Granig, geel fruit, zoetigheid, kruidig. 

Japan:

Togouchi Single Malt 9,50

De nieuwe stijl Japanse whisky, gestookt in de Sakurao distillery nabij Hiroshima met maar ongeveer 10 werknemers. Dit is de eerste van hun whisky’s die ze helemaal zelf hebben gemaakt. Voorheen werden de whisky’s uit schotland geïmporteerd om geblend te worden. Dit is de eerste 100% Japanse single malt van de Togouchi range. 

Bourbon- en sherryvaten gecombineerd met het feit dat het gerijpt is in ondergrondse tunnels, waardoor de distilleerderij een consistente rijping kan behouden, geeft ons deze prachtig zachte en zijdeachtige whisky.  


40% Smaakprofiel: Groen en tropisch fruit, kruidige, zacht.

Mexico:

Sierra Norte – Black Corn 8,50

Deze whisky is afkomstig uit, zoals de naam al doet vermoeden, het Sierra Norte-gebergte van Oaxaca, Mexico. Dit prachtige gebied met flora en fauna in overvloed is één van ’s werelds meest gekoesterde plaatsen op het gebied van biodiversiteit. De basis van deze whisky, maïs, wordt hier al voor duizenden jaren verbouwd door de lokale bevolking. Master distiller Douglas French, gebruikt zijn passie voor de verschillende soorten, lokale maïs uit Oaxaca, om unieke whisky’s te produceren. Hij werkt dan ook nauw samen met de plaatselijke boeren die op traditionele wijze de mais verbouwen en oogsten. 

De Sierra Norte Black Corn whisky is gemaakt van zwarte maïs. Dit type maïs, afkomstig uit het Oaxaca-gebied, heeft een suikergraad drie zo hoog als gewone maïs. Dit maakt het ideaal voor het maken van alcohol. De totale samenstelling van de whisky is voor 85% gemaakt van de zwarte maïs en voor 15% uit gemoute gerst. Na distillatie rijpt de whisky in Franse eikenhouten vaten.  


45% Smaakprofiel: Geel fruit, koffie, zoetigheid, houtig. 

Australië:

Starward – Ginger Beer Cask 10,50

Met de Starward Ginger Beer Cask laat men bij Starward whisky zich eens te meer van z’n experimentele kant zien. In eerste instantie is single malt whisky gedistilleerd die trouw is aan de huisstijl van dit Australische merk. Deze whisky rijpt meerdere jaren op Australische rode wijnvaten evenals Apera wijnvaten, om daarna een finish van 6 maanden op vaten te ondergaan op vaten die voorheen gefermenteerde gemberbier hebben bevat. 

Op het laatste WTF Utrecht (Whisky Tasting Festival) waren wij zwaar onder invloe… eh de indruk van deze bijzondere finish.


48% Smaakprofiel; Citrus, kruidig, gember, funky

Net eventjes anders 

Hier vind je een overzicht van andere whisky’s dan Single Malts, er is namelijk nog veel meer te ontdekken.
Een mooie gebalanceerde blend, een zoetere bourbon of toch het unieke recept van Cley, gerst én rogge samen fermenteren en destilleren in plaats van dit apart te doen. De keuze is ook hier reuze!

Blended whisky:

The Lakes – The One – Fine Blended 9,50

Dat Harold eigenwijs kan zijn, dat is ondertussen wel bekend. Zijn eerste uitnodiging voor een BYOB (Bring Your Own Bottle) whiskyproeverij, kwam voort uit een gesprek over die proeverij. De organisator gaf aan dat hij een Single Malt proeverij ging houden, waarop Harold antwoorde; “Is er dan iets mis met een goede blend?” Harold werd uitgenodigd en nam uiteraard géén Single Malt mee. 😉

The One is een blend met een vol en veelzijdig karakter die daarom ook geschikt is voor allerlei gelegenheden. Deze whisky heeft een unieke en complete smaak waardoor u er puur van kunt genieten, maar bijvoorbeeld ook met ijs, met water of bijvoorbeeld in een verfrissende, koele Highball. The One is een voorbeeld van de expertise die de whiskymaker bezit in het blenden van whisky. Dit is een unieke mix van grain- en malt whisky’s afkomstig uit Speyside en Islay waarin The Lakes Single Malt het hart vormt. 


46,6% Smaakprofiel: groen fruit, gedroogd fruit, kruidig, notig, complex. 

Graan whisky:

Nikka Coffey Grain 8,-

Nee, deze whisky smaakt niet naar koffie. De naam komt van de uitvinder van de continue distilleerkolom die wordt gebruikt bij het maken van deze whisky: Aenaes Coffey. Hoewel deze Kolommen niet efficiënt zijn, zorgen ze wel voor een zeer herkenbaar romige textuur in de whisky. 
De Single Malt whisky van Nikka is al erg lekker, maar deze graan whisky is echt een topper. Deze whisky staat bij een aantal liefhebbers uit Woerden standaard in de kast. Dat zegt wel wat!  


45% Smaakprofiel: Graan, tropisch fruit, kruidig, zoetigheid, zacht  

Rogge whisky:

Cley Malt&Rye 9,50

Cley Malt & Rye is niet samengesteld uit een geblende mout whisky en rogge whisky. De mout en rogge worden, vóór het destilleren, samen gefermenteerd. De Whisky wordt drie keer gestookt op een koperen Alambiek en minimaal drie jaar gelagerdop ex bourbon vaten. De diepe kleur komt door een tweede lagering op virgin quartercasks, de whisky wordt dus niet bijgekleurd. Er zijn twee varianten qua sterkte, een Malt & Rye 46% en een Malt & Rye Cask Strength 58%. Hier serveren wij de Cask strenght variant van 58%


58% Smaakprofiel: Gedroogd fruit, notig, zoetig, mout, kokos. 

Bourbon:

Colonel E.H. Taylor Small batch Bourbon 10,50

Naast de blend, mag de bourbon ook niet ontbreken want wat komt er toch ongelofelijk veel moois uit aan de overkant van de oceaan. 
De drank is vernoemd naar Edmund Haynes Taylor, een belangrijk figuur in de geschiedenis van bourbon whisky. Zijn oom was Zachary Taylor, een Amerikaans militair en later de 12e President van het land, en een afstammeling van President James Madison. Tijdens zijn carrière ontwikkelde hij productiemethodes die hedendaags nog steeds gebruikt worden, en was hij tevens de eigenaar van meerdere distilleerderijen.  


45% Smaakprofiel: Groen fruit, gedroogd topisch fruit, kruidig, notig 

Peated Whisky:

PeatMonster 7,50

Deze naam zegt natuurlijk al genoeg…  
De Compass Box Peat Monster is  een mooie whisky gebaseerd op een mix van Islay single malts en hevig geturfde Highland single malts. Deze whisky is gerijpt op een mix van nieuwe en oude Amerikaans eikenhouten vaten.  

Deze volle, vettige whisky heeft naast zijn peat véél meer te bieden. Durf jij het aan de smaken achter de peat te ontdekken? 


46% Smaakprofiel: Peat, fruitig, bloemig, hout. 

Harold’s special 

Uncharted Whisky Company – Killer Queen – Glen Elgin 2011  12,50

The Uncharted Whisky Company is een jonge bottelaar die pas sinds kort in Nederland levert. 
Dit is een prachtig uitgebalanceerde ongeturfde single malt whisky van Glen Elgin. De 11 jaar rijping is afgewerkt in first-fill ex-Madeira octaafvaten. 

Madeira is een rijke, zoete wijn vergelijkbaar met Sherry of Port. Het met Madeira doordrenkte hout voegt prachtige, met honing doordrenkte bloemenaroma’s toe aan whisky. Door octaven te gebruiken – zeer kleine vaten van ongeveer een achtste van een normaal vat – vergroten ze het contact tussen het hout en de whisky, wat de invloed van de met Madeira doordrenkte eik op de whisky aanzienlijk vergroot. Glen Elgin-whisky staat bekend om zijn bloemige karakter. Het combineren van de delicate spirit met deze rijping op vat is een killer… 😉


53,9% Smaakprofiel: Tropisch fruit, bloemig, wijn, zacht, complex. 

Whisky Flights

Vind je het leuk om meerdere whisky’s te ontdekken? Kies dan een van onze flights. Je krijgt hier 4 whisky’s in een kleinere hoeveelheid dan normaal. Zo kun je meer proeven, voor een lagere prijs én met minder kans op zatheid.

Verder zit er een speciale opbouw in om te proeven, op deze manier ga je de verschillen in de whisky’s goed ervaren.

Geniet ervan!

Schotse Flight 27,50

In deze schotse flight begin je met de Oban 14 (43%), ga je vervolgens van de Kingsbarns Balcomie (46%), naar de Glenfarclass 15 (46%) en eindig je met de Ledaig 10 (46,4%). Als dat geen mooie kennismaking is met Schotland!

Flight Around The World 27,50

Zin in een rondje om de wereld, vlieg dan mee!
We starten het avontuur in Ierland met de Redbreast 12 (40%) en vliegen vervolgens naar Japen voor de Togouchi SingleMalt (40%). Na een glas water en een plaspauze vervolgen we onze vlucht naar Nederland, voor de Cley Single Malt (40%). Om het helemaal logisch te maken, vliegen we vervolgens weer terug naar Azië om te eindigen in India met de Amrut Kadhambam (50%).

Geniet ervan!